Hyviä tapoja näyttöpäätetyöskentelyyn

Verkottunut maailma, johon kuuluu monen tunnin näyttöpäätetyöskentely päivittäin, on todella rasittavaa silmille. Sisäänrakennetulla suojalla varustettu erikoislasi ja helppo 20-20-20-sääntö voivat vähentää rasitusta.

Tietokoneet, tabletit ja matkapuhelimet vievät yhä suuremman osan ajastamme. Kun emme työskentele tietokoneella, käymme sosiaalisessa mediassa tabletilla tai matkapuhelimella. Amerikkalaisen tutkimuksen mukaan amerikkalaiset viettävät digitaalisen näytön ääressä keskimäärin kahdeksan tuntia päivässä ja vuosina 1980–2000 syntyneet jopa kymmenen tuntia päivässä.* On aihetta olettaa, että luvut ovat vastaavat Ruotsissa.

Näyttöväsymys 

Näyttöjen käyttö vaikuttaa silmiimme monin tavoin. Muuttumaton etäisyys väsyttää silmien lihaksia samalla tavalla kuin suoraksi ojennettu käsivarsi väsyisi, jos se pitelisi maitopurkkia useiden tuntien ajan. Lisäksi keskittymisen vuoksi räpäytämme silmiä aivan liian harvoin.

– Tavallisesti räpäytämme 15 kertaa puolessa minuutissa, mutta istuessamme keskittyneenä näytön ääressä räpäytämme vain 1–2 kertaa samassa ajassa, kertoo Isabel Helander, Ruotsin Synsamin optiikan vastuuhenkilö ja Synsamin silmäterveysprojektin vastuuhenkilö.

– Se on perintöä luolamieskauden esivanhemmiltamme. Heidän keskittyessään havaitsemaan vaaroja etäältä kehon adrenaliinipitoisuus nousi ja räpäytykset vähenivät. Me toimimme samoin keskittyessämme. Ero on vain se, että katsomme lähemmäs ja huomattavasti pidemmän ajan.

Yhä useampi on likinäköinen

Näytön ääressä vietetty aika voi vaikuttaa silmien terveyteen pitkällä aikavälillä siten, että likinäköisyyden riski kasvaa, koska ulkoilu ja muu toiminta korvataan näyttöä katselemalla.

– Vuoteen 2050 mennessä maapallon väestöstä puolet on arvioiden mukaan likinäköisiä. Se on huolestuttavaa, koska likinäköisyys lisää verkkokalvosairauksien riskiä, sanoo Håkan Broman, Synsam Groupin kliinisten tuotteiden ja palveluiden vastuuhenkilö.

Hyvä ja huono valo 

Näyttöjen säteilemällä lyhytaaltoisella sinisellä valolla on sekä hyviä että huonoja vaikutuksia. Sininen/turkoosi vaikuttaa elimistön hormoneihin ja piristää. Se on tietysti hyvä, mutta meidän tulee tietää, että taivaalta tuleva valo myös pilvisenä päivänä vaikuttaa biologiseen kelloomme merkittävästi enemmän kuin näytöstä tuleva valo. Siitä huolimatta sininen valo voi vaikeuttaa nukahtamista, jos katselemme matkapuhelinta sängyssä ennen nukkumaan käymistä ja jos ”night mode” -suodatinta ei ole otettu käyttöön.

– Epäterveellinen siniviolettivalo voi aiheuttaa ikämuutoksia silmässä samalla tavalla kuin auringosta tuleva haitallinen ultraviolettivalo, Håkan Broman kertoo.

Silmälasit sisäänrakennetulla suojalla

Kuinka sitten suojaamme silmämme verkottuneessa elämässämme?

– Ensin kannattaa käydä näöntarkistuksessa ja kokeilla silmälaseja. Saatavana on näytön katseluun sopivia erikoislaseja, jotka suodattavat sinivioletin valon pois. Lasit sopivat myös henkilöille, joilla ei ole näössä vikaa. Toivomme, että tämäntyyppinen lasi tulee vakiokäyttöön kaikissa nuoremman sukupolven käyttäjien silmälaseissa, Håkan Broman toteaa.

Hän lisää, että saatavana on myös erityisesti digitaalista elämää varten kehitettyjä piilolinssejä.

– Kannattaa soveltaa 20-20-20-sääntöä, jonka mukaan pidetään tauko 20 minuutin välein ja katsotaan 20 sekuntia 20 metrin päässä olevaa kohdetta, Isabel Helander ohjeistaa.

– Tauko stimuloi rauhasia, jotka voitelevat silmiä siten, etteivät ne kuivu ja väsy. Jos silmät ovat erityisen kuivat, silmätipat voivat auttaa.

(*= 8.2.2018 päivätyn Adoben lehdistötiedotteen mukaan.)

Vinkkejä näyttöpäätetyöskentelyyn

  • Hanki silmälasit, jotka suodattavat haitallisen siniviolettivalon pois. Eye Protect System on sisäänrakennettu suoja ilman sivuvaikutuksia. 
  • Räpyttele usein. 
  • Pidä 20 sekunnin tauko 20 minuutin välein ja kohdista katseesi johonkin kauempana olevaan kohteeseen.
  • Sijoita näyttö siten, ettei ikkunasta tai valaistuksesta aiheudu heijastuksia. 
  • Pidä näyttö noin 50–70 senttimetrin etäisyydellä.
  • Suurenna tekstin kokoa näytössä. 
  • Laske näyttöä siten, että voit laskea katseesi ja pitää silmiä osittain kiinni. Silloin silmät eivät altistu hapelle yhtä paljon kuin muulloin ja pysyvät kosteina.