aurinkolasit

Suojaa silmäsi auringolta

Silmien suojaaminen ultraviolettisäteilyltä on yhtä tärkeää kuin ihon suojaaminen. Silmän mykiö ei vaurioiduttuaan koskaan korjaudu ennalleen, joten silmistä on syytä pitää erityisen hyvää huolta. Pitkäaikainen altistus UV-säteilylle voi aiheuttaa mykiössä samentumia ja ennenaikaista harmaakaihia.

UV-säteily on näkymätöntä

UV-säteily on lyhytaaltoista, näkymätöntä auringon säteilyä. Aurinkoisella säällä silmiin kohdistuu suuri määrä UV-säteilyä, koska se heijastuu erittäin hyvin lumesta, jäästä, hiekasta, veden pinnasta ja jopa ilman pöly- ja hiekkahiukkasista. Näin ollen esim. vuoristossa, hangilla, vesillä ja vaaleahiekkaisella aurinkoisella rannalla on erittäin runsaasti UV-säteitä.

UV-säteily vaurioittaa silmiä

Silmien suojaaminen ultraviolettisäteilyltä on yhtä tärkeää kuin ihon suojaaminen. Silmän mykiö ei vaurioiduttuaan koskaan korjaudu ennalleen, joten silmistä on syytä pitää erityisen hyvää huolta. Pitkäaikainen altistus UV-säteilylle voi aiheuttaa mykiössä samentumia ja ennenaikaista harmaakaihia. Ulkoisista tekijöistä UV-säteily on merkittävin harmaakaihin syntyyn vaikuttava tekijä. Syvälle tunkeutuva UV-säteily nopeuttaa silmänpohjan ikärappeuman kehittymistä. Myös ihosyöpä eli melanoma voi kehittyä silmäluomiin.

Häikäistyminen on iso riski liikenteessä

Jokainen sekunti liikenteessä voi olla elintärkeä. Kirkas aurinko on iso haaste auton ratissa, jossa häikäistyminen saattaa aiheuttaa vakavan vaaratilanteen. Suomen leveysasteilla aurinko paistaa usein hyvin matalalta, mikä lisää häikäistymisen todennäköisyyttä. Korkealaatuiset aurinkolasit ovat paras keino välttää häikäistymisestä johtuva huomiokyvyn herpaantuminen ja varmistaa hyvä, turvallinen näkeminen liikenteessä.

Siristely aiheuttaa päänsärkyä

Auringonvalon kirkkaus rasittaa silmiä ja saattaa laukaista päänsäryn ja jopa migreenin. Liiallinen UV-säteily vahingoittaa myös sarveiskalvon pintasolukkoa aiheuttaen silmiin kivuliaan tulehduksen eli lumisokeuden, jonka oireita ovat valonarkuus, roskan tunne, kyynelvuoto ja tilapäinen näkökyvyttömyys. Auringon kirkkaus on voimakkaimmillaan keväthangilla ja kesällä merellä.

Siristely rypistää

Rypyt kuuluvat elämään, mutta kukaan ei halua ihonsa rypistyvän liian varhain. Kirkkaassa auringonvalossa on tavallista siristellä silmiään. Toistuva siristely rasittaa kuitenkin kasvolihaksia ja aiheuttaa ennenaikaisia silmäryppyjä. Hyvin suojaavat aurinkolasit auttavat pitämään silmiä ympäröivän herkän ihoalueen sileänä mahdollisimman pitkään.

Näin suojaat silmäsi aurinkolaseilla

Markkinoilla olevat lasit voidaan karkeasti jakaa kolmeen perusryhmään: tummalinssisiin laseihin, jotka ovat varsinaisia aurinkolaseja. Vaalea-linssisemmät lasit eivät välttämättä suojaa häikäisyltä yhtä hyvin, vaan ovat tarkoitettu osaksi pukeutumista. Kolmantena ovat urheilulasit, joissa on eri lajityyppeihin suunniteltuja, erilaisia näkemistä parantavia ja silmiä suojaavia ominaisuuksia. On tärkeää huomioida, että kaikki tummat lasit eivät suojaa silmiä UV-säteilyltä.

Linssien kyky suojata UV-säteiltä riippuu ensisijaisesti linssimateriaalista. Muovilinssien materiaali suodattaa UV:n hyvin. UV 100 % tai UV 400 -merkinnät kehyksessä tarkoittavat, että UV-säteily suodattuu kokonaan. Lasilinssien UV-suodatuksen teho riippuu linssin tuotantomenetelmästä ja materiaalista.

Laadukkaat aurinkolasit

Lasien valintaan vaikuttavat linssien tummuusaste ja väri sekä kehyksen muoto. Aurinkolaseilta tulee edellyttää samaa optista laadukkuutta kuin silmälaseiltakin: aurinkolasien valontaitto-ominaisuuksien tulee olla virheettömät, ne eivät saa heikentää näöntarkkuutta, eivät oleellisesti vähentää silmien kontrastiherkkyyttä eli kykyä erottaa katsottava kohde taustastaan, eivätkä vääristää värejä mikäli siitä on haittaa tai vaaraa.

Hyvissä aurinkolaseissa:

- linssit suojaavat silmät liialta näkyvältä valolta, häikäistymiseltä ja ultravioletti-säteilyltä
- linssit ovat optisesti laadukkaat
- kehykset kestävät ja istuvat kasvoilla hyvin

Optikkoliikkeessä myytävissä aurinkolaseissa on ilmoitettu linssien suojaus-kykyluokka. Se kertoo kuinka kirkkaassa auringonpaisteessa lasit antavat riittävän häikäisysuojan. Luokituksesta selviää myös, ovatko linssit liian tummat autolla ajoon. Optikkoliikkeessä myytävien aurinkolasien materiaali kestää muotoilua ja kehyksiin löytyy varaosia.

Aurinkolasilinssien lisäominaisuudet

Aurinkolasivalikoimissa on tarjolla eri tavoin käsiteltyjä linssejä. Polarisoivissa linsseissä on kerros, joka estää vaakasuorilta pinnoilta (esim. märkä tie) tulevia häikäiseviä heijastuksia. Silmään kohdistuvat horisontaaliset valoaallot häiritsevät näköterävyyttä ja polarisoivien linssien päätehtävä on haitallisten horisontaalisten valoaaltojen poistaminen ja näköterävyyden parantaminen.Tämä lisää miellyttävyyden lisäksi myös turvallisuutta esimerkiksi liikenteessä.

Liukuvärjätyissä linsseissä linssi vaalenee ylhäältä alaspäin. Fotokromaattiset linssit tummenevat ulkona UV-säteilyn vaikutuksesta, ja vaalenevat kun siirrytään sisätiloihin. Autolla ajaessa ne eivät suojaa häikäisyltä, sillä tuulilasi estää UV-säteilyn. Erityisesti tummalinssisissä aurinkolaseissa linssin sisäpuolen heijastuksenestopinnoite on suositeltava, sillä heijastukset häiritsevät näkemistä. Tehostettu silmä- ja aurinkolasien UV-suoja voi olla linssimateriaalissa tai se voidaan lisätä linssin pintaan.

Yleisimmät aurinkolasien värit ovat ruskea, vihreä ja harmaa, koska ne näyttävät ympäristön värit luonnollisempina kuin muut värit. Aurinkolasimuoti tarjoaa kuitenkin hyvinkin monen värisiä linssejä, erityisesti asuste-lasivalikoimissa. Urheiluun tarkoitetuissa laseissa paljon käytettyjä värejä ovat keltaisen ja punaisen sävyt, koska ne korostavat ympäristön kontrastieroja.

Lasten silmien suojaaminen

Nuoren silmän mykiö on kirkas ja läpäisee siksi säteilyä aikuisen silmää paremmin. Siksi myös lapsen silmät tulee suojata häikäisyltä. Silmälaseja käyttävä lapsi tarvitsee luonnollisesti omilla voimakkuuksillaan olevat aurinkolasit, tai vaihtoehtoisesti piilolasit-aurinkolasit-yhdistelmän, mikäli hän kykenee omatoimisesti huolehtimaan piilolaseistaan.

Lähde: Suomen Optisen Alan Tiedotuskeskus